ATT BESTÄLLA

För att göra det enklare för dig att beställa får du här en översikt över vad man oftast diskuterar innan order.DESIGN

Vi bygger det ni vill ha, så som ni vill ha det. Antingen har ni en färdig ritning, bild på något ni hittat eller bara en tanke. Hör av er så diskuterar vi utformning, mått, proportioner och konstruktion.MATERIAL

Vi arbetar normalt med ek, ask, björk och furu. Har du önskemål om andra trädslag löser vi det.

Vill ni ha metalldetaljer såsom bordsunderrede har vi samarbete med smed.


Virke kommer i olika kvalitetsslag och därmed olika kostnadsnivåer. Kvistfri furu med rak fin ådring har en annan kostnadsnivå och ger ett annat intryck än det regelvirke som hittas på brädgården.FINISH

Trärent, oljat, lackat, betsat, målat, slitet, shabby... ... ytfinish har stor påverkan på hur slutresultatet ser ut, oavsett möbelns utformning.


Vi måste nog erkänna att vi lever i ett u-land när det gäller ytskikt. Där utvecklingen av produkter i Norden stått helt still finns en stor variation och utbud från framförallt USA.


Ett soffbord i New England-stil, målat med vanlig halvblank snickerifärg kommer att se ut som en fabriksmöbel oavsett hur hårt man slår på den med hammare eller slipar i hörnen. Om man däremot först betsar träet i någon mörkare nyans och målar två lager med en benvit Milk Paint ovan, det första lagret som white wash och det andra avtorkat, får man en helt annan möbel.


Svenska lacker kommer i halvblank och möjligen sidenmatt glans men det är inte samma som den engelska beteckningen Satin, vilken är den grad av glans som ger en varm fin känsla på plana ytor. Oavsett glans så gulnar dessutom de svenska lackerna över tid.


Herdins bets ger en flammig yta på furu och mörka fläckar på kvistar och tätare trä. Det är inte ”rustikt” utan osnyggt. Oljebaserade betser från Zar ger en annan kontroll över resultatet, eller varför inte röka träet med ammoniak eller pigmentera med kaffe?


Färg

- Milk Paint från General Finishes,

- Chalk Paint  från Annie Sloan och Rust-Oleum.

- Vanliga färger från Jotun.


Bets

Oljebaserade betser från ZAR eller Rust-Oleum.


Lack

Vattenbaserad Polyuretanlack från ZAR eller General Finishes.


Olja

Hårdvaxolja från Osmo. Kommer ofärgat eller i fina pigmenterade nyanser.


Vax

Libero eller Annie Sloan.LEVERANS

Angivet pris är alltid fritt snickeriet.BEKRÄFTELSE

När vi är överens får ni en bekräftelse på mail med allt vi kommit överens om och ett leveransdatum.